Ötletek

2017-01-17

Valami nincs rendben. Érzem, tudom, hogy hiányzik. Bekapcsolom otthon a tévét, éppen a híradó megy. Árdrágulás, katasztrófa, baleset, rendőrségi nyomozás, csalás, rossz statisztikák. Nem fontos az örömhír. Itt nincs Isten.

Váltogatom a csatornákat. Evolúció, ősrobbanás a természettudományos adókon; kártyavetés, mágia szórakoztatásképpen; politikai csalás leleplezése, demográfiai csökkenés a társadalomtudománnyal foglalkozó csatornákon; hisztéria, fondorlat, teátrális érzelemkinyilvánítás szerelemként eladva. Itt sincs Isten.

Beülök a barátnőkkel moziba romantikus filmet nézni. Nem fontos a házasság, a tisztaság, a kitartás. Lényeg a szex bárkivel, bárhol ha megvan a „szikra”, lehetőleg itt és most. Az a fontos, hogy nekem jó legyen, mert megérdemlem. Ez nem Isten.

Átlapozok néhány női újságot. Diéta, alakformálás, divat, smink, horoszkóp, flört, szex mindegyikben megtalálható. Nincs bátorítás, remény, szolgálatkészség, odaadás, bizalom.

Karácsonykor mindenki ajándékok után szaladgál, szeretetről émelyeg, és „csendes éj”-t énekel. Idétlen pufók angyalkákat és mikulásokat lógat az ablakba, de senkit nem érdekel, hogy mit, esetleg kit ünneplünk ilyenkor. Már itt sincs Isten.

Szilveszterkor általános vélemény, hogy jól be kell rúgni, különben nem „buli” az évvége. Esetleg még rájönnénk, hogy értelmetlenség az egész. Nem okoz nagy kielégülést, nem tart sokáig, és belül az ürességet sem veszi el. De józanul akkor is képtelenség ünnepelni. Ez sem Isten.

Keresem Istent a szavainkban, de túlharsogja a káromkodás. Keresem a szerelemben, de elhomályosítja a szex, keresem a hitünkben, de hangsúlyosabbak az érzelmek. Belül pedig tombol az üresség. Halott vagyok.

Utolsó ötletként kétségbeesetten a Bibliát veszem elő. Kis idő múlva Isten igéje szól. Furcsa módon erővel tölt el, reményt ad, és már nem olyan sötét és kétségbeesett a jövőm. Az üresség lassan megszűnik, szabadság és öröm tölt fel. Megtaláltam, amit kerestem. Ez Isten.

Kár, hogy csak utolsó ötletként jutott eszembe.

 „Az Úr pedig a Lélek, és ahol az Úr Lelke, ott a szabadság.” 2Kor 3,17