Jó tudni, ha kutyát szeretnél

2017-01-17

Világéletemben kertes házban laktam, így magától értetődően mindig volt kutyánk is. Amíg a szüleimmel éltem a háziállatok ellátása elsősorban nem az én feladatom volt. Aztán úgy adódott, hogy egy hétig két kedves, de ugyanakkor nagyon fárasztó tacskóra kellett vigyáznunk. Van néhány tény, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni, ha az ember kutyatartásra (vagy csak kutyavigyázásra) adja a fejét.

Nem lehet elhalasztani

Az első és legfontosabb, amit az egy hetes kutyafelvigyázásból megtanultam, hogy akkor is el kellett látnom a kutyát, ha épp nem volt kedvem hozzá. Legyen szó hajnalban kelésről, esti sétáról, esőben sétáról, fürdetésről, vagy etetésről. Nem olyan, mint a mosogatás, (tetszőlegesen behelyettesíthető bármilyen házimunkával), ami – ha csak óra múlva állok neki – akkor is megvár.

Következetesség

Lényeges, hogyha egyszer valamit nem engedünk meg, amellett tartsunk ki akkor is, amikor „olyan cukin néz” vagy „úgy sír”. Ha például nem mehet fel a bútorokra, az legyen minden helyzetben igaz. Összezavarjuk azzal, ha néha megengedünk neki valamit, néha nem. Legyenek világos, egyértelműen körülhatárolt szabályok.

Egyenlőség

Az előbbiből következik. Ha több kutya szerencsés tulajdonosai vagyunk alapvető, hogy mindegyik kedvencre ugyanazok a szabályok érvényesek. Ha az egyik nem kap a családi ebédből néhány falatot, akkor a másik sem. Ha az egyiknek nem engedjük meg, hogy felugráljon akkor a másiknak sem. Ne kivételezzünk egyikükkel sem.

Szeretetéhség

Nem elég, ha mindennap megsétáltatjuk, megetetjük, megfürdetjük, talán még a házba is beengedjük őket, igénylik a szeretetünket is. Simogatást, vakargatást, odabújást, játékot. Valamelyik kutya mindegyiket szereti, valamelyik csak egyet-kettőt és azt is csak néha, de fontos nekik, hogy érezzék, hogy törődünk velük.

Az embernek arra van ideje, amire akarja

Ezt a mondatot úgy egészíteném ki, hogy „vagy amire muszáj”. Az első felvetésből következik. Muszáj időt szakítanom arra, hogy kivigyem sétálni, hogy lemosdassam, ha sáros (és bent alszik a házban), hogy enni adjak neki, vagy hogy jól megdögönyözzem. Ha ezekre nincs időm, nem érdemes kutyát tartanom.