A világ 10 legjobb étele

2018-04-30

2011-ben a CNN gondolt egyet és Facebook-on meghirdette a szavazást a világ legjobb ételeiről. Több mint 35 000 szavazat érkezett, amely alapján rangsorolni tudták a világ 50 legjobb ételét. Majd közzétették a listát. Ez alapján a 10 legjobb étel a következő. ( A CNN olvasói szerint.)

10. Massaman Curry, Thaiföld          

Habár nem a világ legízletesebb étele, de határozottan a curry-k királya. Fűszeres, kókuszos, édes és pikáns. Ha rizzsel eszi az ember, még az utolsó cseppet is fel tudja vele itatni. Thaiföldet méltán hívják a „mosolyok földjének”, ha bármelyik utcasarkon lehet ilyen szószt kapni.

9. Pekingi kacsa, Kína

Lassú tűzön, sütőben átsütött, kívül ropogós, malátacukor-sziruppal leöntött kacsa. Az autentikus evők szerint a külseje annyira finom, hogy több bőrt szolgálnak fel, mint húst. Palacsintával, hagymával, hoisin szósszal (édes és sós ízvilágú, szójababpasztából, ecetből, cukorból, chiliből és keményítőből álló sűrű, sötétbarna szósz) vagy édes bab szósszal szolgálják fel.

8. Ramen, Japán

A japán protokoll előírja, hogy minél jobban ízlik a ramen, annál hangosabban kell szürcsölni, ezzel is kifejezve a tiszteletet a séfnek. Egy korty ebből a leginkább japán konyhára jellemző zöldséges húslevesből, és az ember rájön, hogy a japán séfek zseniálisak.

7. Dim sum, Hon kong

Egyszerre mókás és ízletes étkezés. Egy Hon kongba tett kirándulás nem teljes, amíg az ember ki nem próbálja a Dim sumot. Egyaránt népszerű mindenki számára a turistákon át, a helyi gyerekeken keresztül az idősekig. Tulajdonképpen kis adagokban felszolgált, hideg vagy meleg harapnivalót jelent.

6. Som tam (papaya-saláta), Thaiföld

Ez Thaiföld ikonikus salátája. Apróra tört fokhagymából, chiliből, tamarind-szószból, halszószból, mogyoróból, szárított rákból, paradicsomból, lime-léből, cukorpasztából, zöldbabból és reszelt zöld papayából áll.

5. Pad thai, Thaiföld

Ez az az étel, ami nélkül a thai emberek nem tudnak létezni. Ez egy rizstésztából készült tésztaétel melybe rengeteg tápláló finomságot zsúfolnak. (babcsíra, mogyoró, tojás, rák, chili, hagyma, tofu, halszósz, stb.) A titok azonban a tamarind-szósz.

4. Tam yum goong, (csípős garnélaleves) Thaiföld

Ez a thai remekmű tartalmaz rákot, gombát, paradicsomot, citromfüvet, galangát (gyömbérhez hasonló ízű, porított fűszer), kaffir lime leveleket tartalmaz. Általában adnak még hozzá kókusztejet és kókuszkrémet is. Ez a leves, tartalmazza a thai konyha minden főbb ízét. Savanyú, sós, fűszeres és édes. Legnagyobb előnye pedig, hogy olcsó. (A többihez képest.)

3. Szusii, Japán

Főtt, ecetes rizs, amit leggyakrabban hallal vagy más tengeri eredetű élelmiszerrel együtt tálalnak. A közhiedelemmel ellentétben nem nyers halat jelent, bár ez is gyakori összetevője. Legismertebb változata, amit algalapokba tekernek.

2. Nasi goreng, Indonézia

Gyors és egyszerű, gyorsan elkészíthető étel. Rizs, tojás, csirkehús, garnélarák fantasztikus elegye.

1. Rendang, Indonézia

Lassú tűzön párolt marhahús kókusztejjel, megszórva citromfű, galanga, fokhagyma, kurkuma, gyömbér és chili keverékével. A legfinomabb íz elérése érdekében a pörköltöt órákig állni hagyják. Indonéziában ezt az ételt gyakran tálalják ünnepi alkalmakkor vagy megbecsült vendégnek.