5 érv a tömegközlekedés mellett

2018-04-20

Nyilvánvalóan az autóval való közlekedésnek számos előnye van. Kényelmesebb, néha gyorsabb, háztól házig visz és így tovább. Azonban a tömegközlekedésnek is meg van a maga haszna. Ezeket próbálom most egy csokorba szedni:

Környezetbarát

Ez az első és legegyértelműbb indok. Ezt persze fokozhatjuk azzal, hogy egy villamos vagy metró (látszólag) még jobban kíméli a környezetet.

Olcsó

Ha elromlik, nem nekünk kell karbantartani, vagy vinni a szerelőhöz. Nem kell sem biztosítást fizetni, sem gépjárműadót. Tankolni sem kell bele. És (ez főleg Budapesten érvényes) ha veszünk egy bérletet, 30 napon belül akárhányszor, akármivel, akármikor utazhatunk a főváros területén belül.

Alkalmazkodásra tanít

Nem csak más emberekhez vagyunk kénytelenek alkalmazkodni, hanem a menetrendhez is. Ez rákényszerít arra, hogy tartsuk az időbeosztásunkat.

Fitten tart

Természetesen, ha egy villamosmegállóra szállunk fel, attól nem várhatunk csodát. De ha 10-15 percre lakunk  egy megállótól vagy több mint 30 percet utazunk állva, esetleg többször szállunk át egy tömegközlekedési eszközről a másikra, igazán megdolgoztathatjuk vele a lábizmainkat. :)

Megelőzi az elszeparálódást

Bármennyire is ódzkodunk tőle, a másokkal való kommunikáció fontos része a társadalomnak vagy akár a személyiségünknek is. Akár konkrét interakcióba kerülünk másokkal (átadjuk a helyet, köszönünk a buszsofőrnek, segítünk felrakni a babakocsit, bocsánatot kérünk, mert valakinek rátapostunk a lábára) akár nem. Egy térben lenni másokkal, odafigyelni a másikra, fontos dolog akkor is, ha nem szólunk hozzá.