Mi is az eurokey?

2017-06-26

Az eurokey (eurokulcs) tulajdonképpen egy olyan zárrendszer, ami egy speciális egységkulccsal nyitható egész Nyugat-Európában, ahol az Eurokey felirat látható. Nyilvános helyeken, épületekben garantál hozzáférést mozgáskorlátozott embereknek speciális szobákhoz mosdóhoz, illemhelyhez.

Előnyei:

  • Sokkal tisztább és higiénikusabb a nyilvános illemhelyekkel összehasonlítva.
  • Vandalizmustól való védelem.
  • Nyitvatartási időtől függetlenül lehet használni.
  • Függetlenség más emberektől. Nem kell senkitől kulcsot kérni.

Használható liftekhez, lépcsőnjárókhoz, öltözőszobákhoz, illemhelyekhez Svájcban, Ausztriában, Németországban, Olaszországban, Csehországban.

Egy ingyenes okostelefon applikációban pedig az összes hely fel van tüntetve, ahol az eurokey használható. Ez az applikáció elérhető Németországban, Franciaországban és Olaszországban.

Ki jogosult az eurokey használatára?

Azok az emberek igényelhetnek eurokulcsot, akiknek szüksége van speciális lehetőségeket biztosító helyekre. (kerekesszék használók, sztómások, látássérültek, járásukban akadályozott emberek vagy krónikus inkontinenciában szenvedők). Csak természetes személyek kaphatnak, intézmények, cégek nem. Egy embernek egy kulcs járhat, ami nem ruházható át, mert sorszámozott kulcs.

Eurokey rendelése

Online rendelhető. A kapcsolatot fel kell venni az Osztrák Rehabilitációs Társasággal http://www.behindertenrat.at/barrierefrei-leben/mobilitat-und-verkehr/euro-key inkább németül mint angolul email címen: dachverband@oear.or.at  vagy egy nyomtatvány http://www.proinfirmis.ch/subseiten/eurokey-benutzer/eurokey-englisch/on-line-order-form.html#c12774 kitöltésével. Esetleg a következő levelezési címen:

ÖAR
Kennwort euro-key
1010 Wien, Stubenring 2/1/4

Mellékletben el kell küldeni a határozatot a súlyos mozgáskorlátozottság fennállásáról. (Ilyen határozat pl.: a Magyar Államkincstár fogyatékos támogatást megállapító határozata, vagy az Országos Orvosszakértői Intézet által kiadott határozat.) A határozatot nem kell lefordítani magyarról németre (mert akkor nem lesz rajta a pecsét).

Mennyibe kerül egy eurokey?

25 svájci frankba kerül plusz a szállítási költség 10 svájci frank.

Aki gyakran jár Nyugat-Európában, főleg az említett helyeken, érdemes beszereznie egy ilyen eurokulcsot megkönnyítve ezzel az életét.

 

forrás: http://www.proinfirmis.ch/index.php?id=3205