Fizika a mindennapokban

2017-02-27

Hogy működik a hőmérő? Miért reped el az üveg befőzéskor, ha sietünk? Miért nem szabad forró vizet, teát önteni hideg pohárba? Miért kell újrahangolni koncert közben a gitárt? A válasz a hőtágulás fogalmában rejlik. Hőtáguláskor a testek, folyadékok, gázok felmelegszenek, nagyobb helyet foglalnak el. Lehűléskor ismét eredeti méretükre zsugorodnak össze. Mi erre a magyarázat? A testet alkotó atomok és a molekulák állandóan mozognak, ütköznek a testen belül. Minél melegebb az anyag, annál gyorsabban mozognak, vagyis nagyobb erővel ütköznek egymással. Emiatt növekszik a térfogat.

A hőmérő üvegcsövében a folyadék meleg hatására felfelé kúszik, mert a folyadék nagyobb mértékben tágul a melegedés hatására, mint az üveg. Így, ha valaki lázas, vagyis melegebb a testhőmérséklete, magasabbra fog kúszni a hőmérő higanyszála.

Háziasszonyok rémálma paradicsombefőzés, lekvárfőzés időszakában, mikor a forró paradicsomlétől, levártól hirtelen megreped a hideg befőttesüveg. Az üveg rosszul vezeti a hőt, a befőttesüveg belseje felforrósodik és kitágul, a külseje azonban még hideg marad, így nem tágul. Ettől reped meg. Ezért kell először csak egy keveset beleönteni és utána időt hagyni a felmelegedésre az anyag kitágulására. Ugyanez igaz akkor, ha valaki forró teát szeretne inni üvegpohárból.

Aki volt már koncerten, tudja, hogy a gitárosoknak időnként újra kell hangolniuk a gitárt, ugyanis a reflektorok erős fényében felmelegszik.  A húrok jobban tágulnak, mint a nyak, emiatt meglazulnak és elhangolódnak. (Ezért ne tartsuk fűtőtest mellett a gitárt.)

Ugyanezt a hőtágulást használjuk ki, amikor rászorítjuk a meleg befőttesüvegre a tetejét. Amikor kihűl, összezsugorodik, még nagyobb mértékben rászorul az üvegre. Ez az oka annak, hogy kibontani nehezebb az üveget.

Ha pedig véletlenül pingpongozás közben enyhén behorpad a labda, forró víz hatására a labdában lévő levegő kitágul, és kifelé nyomja a labda falát, vagyis az kis idő múlva felveszi eredeti alakját.

 

/Park-Usborne: Természettudományi kisenciklopédia/