Csempéssz romantikát a kapcsolatba, ne csak Valentin-napon!

2017-02-14

Egy kapcsolat, amikor még az elején jár, tele van romantikával. Randevúzunk, kedveskedünk a másiknak, érdeklődünk a dolgai iránt, megnézzük vele a kedvenc filmjét, vagy elmegyünk vele egy meccsre, próbálunk előtte jó színben feltűnni. Aztán ahogy telnek a hónapok, évek egyre jobban megismerjük magunkat és a másikat, és már nem olyan fontos, hogy lenyűgözzük szívünk választottját. Hiszen már ismer. Gary Chapman Egymásra hangolva című könyvében leírja az öt szeretetnyelvet. Az érintést, a minőségi időt, a szívességeket, ajándékozást és az elismerő szavakat. Ezek közül mindegyik lényeges egy kapcsolatban, fontos, hogy ismerjük a másiknak mi esik jól, hogy fejezhetjük ki neki a szeretetünket.

A következőkben nézzünk néhány gyakorlati tippet, hogyan csempészhetjük vissza a meghittséget.

Randevú

Furcsán hangozhat, mert a párok már nem randevúznak, főleg azok nem, akik régóta együtt vannak. Pedig visszagondolva a kapcsolat elejére, mindig valami kellemes izgalmat éreztünk mielőtt találkoztunk volna a másikkal. Menjetek el moziba, üljetek be egy étterembe, beszéljetek meg egy parkban találkozót, sétáljatok. Fontos, hogy ne együtt érkezzetek, hanem ott találkozzatok. Így jobban fogtok készülni erre az alkalomra.

Nevetés

Nézzetek meg együtt egy vidám filmet, vagy ha tudtok viccet, meséljetek egymásnak. A nevetés csökkenti a testben lévő stresszhormonok mennyiségét, a fizikai feszültség elmúlik, a fájdalom enyhülhet. Endorfin termelődik vagyis boldogsághormonokat szabadít fel. Elősegíti az érzelmi kapcsolatokat. A nevetés miatt pozitív kötelék alakul ki az emberek között, ami segít elkerülni a stresszt, segít a nézeteltérések, konfliktusok megoldásában. Ki ne szeretne boldog és felszabadult lenni? Főleg olyan ember társaságában, akit szeret.

Főzés, gondoskodás

Készítsd el a kedvenc ételét vagy segíts elkészíteni és főzzétek/süssétek meg együtt. Ide tartozik az is, hogy kiviszed helyette a szemetet vagy a kutyát sétálni vagy megcsináljátok egymás helyett a házimunkát.

Idézetek

Írj fel néhány idézetet a kedvenc könyvéből egypár papírlapra és rejtsd el olyan helyekre, ahol napközben biztosan megtalálja azokat. Ha nincs kedvenc könyve, írd le, mit szeretsz benne, mik a jó tulajdonságai.

Virág, csoki, újság, könyv, kávé, ital, bármi

Elavult dolognak tűnhet egy csokor virágot adni, de alapvető szabály, hogy a nők szeretnek virágot kapni. Bármikor, bármiért. Ugyanez igaz a férfiakra is, csak nem a virág kapcsán. Biztosan van valami étel, ital vagy bármi, ami jól esne neki, ha néha kapna belőle egyet.

Beszélgetés, kommunikáció

Szánjatok időt arra, hogy naponta legalább 20 percet egymásra figyeltek, és beszélgettek személyesen. Ha a másik elmondja, milyen napja volt, sokszor elég, ha meghallgatjuk, nem kell feltétlenül tanácsot adnunk. Nem, nem ér a facebook vagy a viber de még a telefonhívás sem.

Intimitás, biztonság

Öleljétek meg egymást csak úgy, bújjatok össze, fogjátok meg egymás kezét, simítsd meg az arcát, a fejét, adj neki egy puszit. A szexualitáson kívül is fontos, hogy érezzétek, ott vagytok egymásnak, számíthattok a másik közelségére, jelenlétére.