A gyümölcssaláta és ami mögötte van

2017-02-05

Ez a cikk arra hivatott, hogy a gyümölcssalátáról zengjen némi dicshimnuszt.
Viccet félretéve a gyümölcssalátának tényleg rengeteg nagyszerű tulajdonsága van. A következőkben megpróbálom felsorolni azt a hosszú sort, miért készítsd el te is:

Egyszerű

Kezdhetném rögtön azzal, hogy nem kell hozzá semmilyen konyhai rutin, nem kellenek hozzá bonyolult műveletek vagy eszközök. Annak a munkáját is siker koronázza, aki egyáltalán nem jártas a konyhaművészetben. Emlékszem, általános iskolában, ha valami recepttel kellett előrukkolni angol órára, nekem mindig eme fantasztikus ételre esett a választásom. (Valószínű ebben az is közrejátszott, hogy nem kellett túlságosan megerőltetnem magam az elkészítésének leírásában.)

Változatos

Szó szerint, akármilyen gyümölcsből elkészíthető. Persze magától értetődő, hogy olcsóbb, ha idénygyümölcsöket választunk, de akármelyik, boltban fellelhető gyümölcsből kiváló. És ide értem most a konzerveket, befőtteket és fagyasztott gyümölcsöket is.

Nem számít a mennyiség.

Nincs pontosan meghatározott előírás arra, hogy miből mennyit kell hozzáadni. Ki mit szeret, kinek hogy tetszik. Igazi szabadságorientált étel… :)

Egészséges

Ha az alapanyagok azok, akkor az azokból előállított végeredménynek is annak kell lennie. Rengeteg rostot, vitaminokat tartalmaz, és ha kevesebb cukortartalmú gyümölcsökből (alma, dinnye, mandarin, narancs, egres, áfonya, eper, málna, szeder, rebarbara) alkotjuk meg, akkor diéta alatt is fogyaszthatjuk.

Gyors

Ez a tulajdonsága attól függ, hány embernek készítjük és milyen gyümölcsökből. De alapvetően, ha csak magunknak készítjük, és nem sok gyümölcsöt használunk fel hozzá, akkor kifejezetten gyorsan érhetünk el eredményt.

Hasznos

Ha gyümölcsfáink vannak, és éppen a betakarítás ideje van, vagy csak valakitől szekérderéknyi gyümölcsöt kaptunk, a gyümölcssaláta az egyik legjobb módja annak, hogy felhasználjuk azokat. Belevagdoshatjuk azokat is, amik már picit potyolódtak, vagy nem a legfrissebbek.

Finom

Az egyik legjobb étel, amit el tudok képzelni. Általában desszertként esszük egy ebéd után, de én szeretem ezt enni reggelire, vacsorára vagy akár főétkezés gyanánt is. Bárhol, bármikor, bármennyit…

+1 Szép színes. Igazi látványorgiát nyújt a szemnek, ha különböző színű gyümölcsöket használtunk fel az előállításához.

És akkor jöjjön az előállítás:

Végy akármilyen gyümölcsöket, amiket otthon találsz, és szeretsz. Pucold meg őket, vágd fel kockákra (a banánt természetesen karikázhatod). Keverd össze egy tálban a gyümölcsöket és kész vagy. Ha nem sietsz, tedd be a hűtőbe egy órára, hadd érjen össze az ízük.

 

Megyek is csinálni egy adagot magamnak. Kedvet kaptam. :)