Kaland a hóban, ónos esőben

2017-02-01

Tegnap 2017. 01. 31-ére piros jelzés adott ki a meteorológiai szolgálat ónos eső miatt. Erről gyanútlanul mit sem tudva, nem figyelve az időjárást bátran kiballagtam reggel az autóhoz. Nagyjából 10 perc alatt lekapartam róla a jeget. A baj csak az volt, hogy közben is esett az ónos eső, és amíg a motor nem melegedett fel, addig folyamatosan fagyott vissza az ablakra a jég. Sebaj. Egy kevés jégoldó, és a szélvédő fűtése hamarosan megoldotta ezt a nehézséget is.

Délután, ahogy esni kezdett a hó, kezdtem gyanút fogni, de már késő volt. Nem rohanhattam haza, aznap sokáig dolgoztam. Mindegy. Már előre felkészültem az esti kalandomra, úgymint: kocsi kiásása a jégpáncélból és a hó alól, biztonságban hazaérkezés.

Este 8 óra 20 perckor megkezdődött a hadművelet. Cirka húsz percig tartott a jégkaparás, vagyis háromnegyed kilenckor a lovak közé csaphattam. A mellékúton nem könnyen, de elindult az autó. A forgalmas úton már ment minden simán, lehetett legalább 50 km/h-val menni. A probléma csupán annyi volt, hogy nem lehetett a sávokat látni a latyaktól meg a hótól. A rutin, meg a vakmerőség tehette, hogy nagyjából besaccoltam az útburkolati jelek helykoordinátáit és azok között navigáltam a járművet. Szerencsére néha azért elém vetődött egy autó vagy busz, így azokat is követhettem.

Összességében csodálatos és kalandos élmény volt hóesésben vezetni – ha nem is a máskor megszokott tempóval – de egyáltalán nem bántam meg. Épségben, egyben hazaértem én is, az autó is. Otthonról értesítettem az értem aggódókat, hogy megnyugodhatnak. Hazakeveredtem.

Azért a hazafelé úton elugrottam egy bkv automatához és vettem bérletet…