Séta a XXII. kerületben

2017-01-29

Egy januári nap sétára támadt kedvünk. Bár ilyenkor a cél maga a gyaloglás, és az együtt töltött idő, volt egy végső célpont is, mégpedig a XXII. kerületben található szoborpark vagy hivatalos nevén a Memento Park. Erről a parkról a következőket érdemes tudni: „A Memento Park (korábban Szoborpark Múzeum) budapesti szabadtéri múzeum, mely a kommunista időszak emlékeinek bemutatásával foglalkozik. E kortörténeti kiállítóhelyen a szocializmus éveinek azon 42 köztéri szobra található, amelyeket az 1989–90-es politikai rendszerváltozást követően Budapest utcáiról eltávolítottak. A szoborparkkal szemben kialakított épület a Sztálin-tribün.”
(Wikipédia)


 

Felvettük a túrabakancsot, a pulcsira esőkabátot húztunk, felkaptuk a hátizsákot, sapkát, sálat és irány a Szoborpark. Az útvonalat előre elterveztük. Bátran róttuk az ismeretlen utcákat, míg a fogyatkozó házak és a hirtelen megszűnő járda el nem bizonytalanított bennünket. Hála Istennek egy néni akkor járt arrafelé, így útbaigazítást kérhettünk tőle. Mint kiderült, jó irányba haladtunk, már csak néhány buszmegállónyi távolságra voltunk a parktól. Megérkezésünk után leültünk a Sztálin-tribünhöz, a lépcső tetejére, és onnan figyeltük a szoborpark körül fotózó, andalgó embereket. Nem mentünk be, csak kívülről fényképeztünk. Visszafelé tudatosult bennünk, hogy Budapest határán kívül jártunk.


 

Közös megegyezéssel hazafelé más irányba folytattuk utunkat és olyan utcákat választottunk, amik szimpatikusak voltak, vagy legalább a nevük vicces. Így jutottunk el a Gereblye utcába, a Piroska közbe, és ennek köszönhetően bukkantunk rá a Kápolna utcában egy kis kápolnára, ami igazán vadregényesen nézett ki az előtte lévő fákkal szegélyezett kicsiny út miatt. Mint kiderült, egy barokk stílusú műemlékre bukkantunk. Összességében meglepő volt, milyen barátságos ez a kerülete Budapestnek. Igazi kertvárosi hangulata van, néhol akár falusinak is mondható. :)